Proces interesant

Mâine are loc prima înfăţişare a celui mai urât mirositor proces din onlineul românesc: Zenyth Pharmaceuticals, producătorul produsului de detoxifiere ColonHelp, cheamă în instanţă Auttomatic Inc., deţinătorul platformei WordPress. Prima dată am citit despre aşa-zisul litigiu în Raportul FreeEx privind libertatea presei în România, unde a apărut alături de alt litigiu demn de un film de comedie, litigiu care-i avea ca protagonişti pe Aghiuţă şi Sechelariu.

Pe scurt, faptele: un dude anonim scrie pe un blog de pe platforma WordPress un articol în care demonstrează oarecum că produsele de curăţare a colonului sunt inutile, colonul având el însuşi rol de detoxifiere a organismului. Zenyth se supără şi somează public, printr-o casă de avocatură, administratorul siteului să şteargă articolele care le defăimează şi calomniază produsul, în caz contrar ameninţând că se va ajunge la judecată, unde vor cere 100.000 de euro daune (probabil vor merge cu o cutie de ColonHelp la proces, care cutie va declara cum i-a fost afectată viaţa personală de criticile negative ale blogărului anonim).

Da’ problema era identitatea blogărului, aşa că s-a îndreptat asupra celor de la WordPress, somându-i să le dezvăluie identitatea lui sau să închidă forţat blogul. Desigur că Auttomatic Inc. le-a dat cu flit şi au angajat o avocată pentru a fi reprezentaţi la proces. Oarecum amuzantă şi încadrarea faptei care a dus la litigiu şi anume, citez ‘contrafacerea unei mărci’. Consider că, pe lângă faptul că orice om care are habar despre legi ar fi căutat orice alt nod în papură, cel care a scris această somaţie are lacune grave în înţelegerea elementară a limbii române.

De ce ne interesează pe noi? Pentru că se poate crea un precedent grav la adresa libertăţii de exprimare. Mai exact, blogărul a fost de acord să modifice anuminte părţi ale articolului, dacă Zenyth aduce dovezi clare (studii ştiinţifice, articole din presa de specialitate etc) că ar fi mincinoase. Mai mult, i-a rugat să îi spună şi care anume părţi ar trebui modificate pentru a nu se ajunge la proces, dar i s-a răspuns nimic.

Mai multe detalii urât mirositoare aici şi aici.

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

One thought on “Proces interesant”

Scrie un comentariu: