Procurorii DIICOT au destructurat o reţea care făcea trafic cu zeamă de varză

Mai multe echipe de mascaţi au descins azi în mai multe locaţii, cu mandate de percheziţie, pentru a destructura una dintre cele mai importante reţele de trafic cu zeamă de varză contrafăcută, din ţara noastră. Potrivit procurorilor, această grupare făcea anual milioane de euro din această activitate ilegală.

Procurorii DIICOT au intrat pe fir în luna februarie, când, la vamă, a fost depistat un cetăţean care transporta două butoaie cu zeamă de varză sărată, pentru care nu a putut prezenta acte de provenienţă şi care nu respecta normele UE cu privire la etichetare şi acreala maxim admisă în litrul de zeamă de varză băut. Degustătorii autorităţilor au declarat la momentul respectiv că zeama de varză prea acră, în caz de supradoză, poate provoca arsuri pe gât.

Cu timpul, anchetatorii au aflat că reţeaua care face trafic de varză este foarte extinsă, de la cultivatori de varză, până la cei care o transportă ilegal peste graniţă. Zeama, nemarcată şi netimbrată, era prea acră pentru a putea fi pusă în vânzare, mai ales către minori. Conform legislaţiei, minorii au voie să bea doar zeamă de varză dulce, cea acră fiind în general folosită pe post de medicament împotriva mahmurelii din dimineaţa de după noaptea de dinainte.

Şefii DIICOT au declarat că mai au în vizor asemenea reţele, în principal pentru a evita maltratarea şi tratamentul inuman asupra verzei româneşti, prin murare şi stoarcere. Au mai precizat, de asemenea, că în curând vor destructura şi alte reţele ilegale, precum cele care fac trafic cu usturoi plasticat made in china, cârnaţi afumaţi cu rumeguş şi var nestins.

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

Scrie un comentariu: