Razie de proporţii =)) la vânzătorii de ţigări din piaţa centrală

”Noi mâncăm pe spatele vostru, voi mâncaţi pe spatele nostru”. Cam aşa strigau persoanele controlate azi dimineaţă în parcarea din spatele pieţei. Ce-or fi vrând să spună?! Se mai practică înţelegeri între cei care vând ţigări netimbrate şi cei care ar trebui să vegheze la respectarea legii?  Nu vreau să insinuez nimic, dar de multe ori am văzut ”şerifii” locali la un colţ al pieţei, iar la cinci metri distanţă vânzătorii de ţigări. La zece metri de locali chiar se aude ”Ţigări, ţigări”, ”O camera foto, un telefon?”.

În altă ordine de idei, multă lume, mulţi poliţişti, jandarmi, mascaţi, platformă pentru ridicat maşini, presă, camere video…eu aş zice c-a fost mult zgomot pentru nimic. Mi se pare că la trei minute după ce-a dispărut ultima maşină a jandarmilor s-a vândut primul pachet de ţigări. Trageţi voi concluzia.

Pe de altă parte, dacă s-ar efectua asemenea controale la magazinele care vând carne în zona complexului comercial ”Bistriţa” recolta ar fi mai bogată…şi vorbesc de verificări adevărate, frecvente, neanunţate. Acolo bonurile fiscale sunt ca icoanele făcătoare de minuni. Le vezi de două-trei ori pe an, probabil înainte să se-anunţe controlul. Mai mereu vânzătorii inventează scuze: ”s-a stricat casa de marcat” sau ”nu mai are tuş”, ”nu mai avem hârtie”. Nu mai vorbim de comisionul pe care-l percep la bonurile de masă, chestie destul de dubioasă din punctul meu de vedere.  Ştiu că la rambursarea lor magazinele suportă un comision, dar oare e legal să ceară cumpărătorilor comision cănd aceştia achită cu ele?! Întrebări fără raspuns…

2 thoughts on “Razie de proporţii =)) la vânzătorii de ţigări din piaţa centrală”

  1. @ tudor
    1. tigarile nu sunt netimbrate, s-a platit taxa de “viciu” in tara de unde PROvin.
    2. “mulţi poliţişti, jandarmi, mascaţi, platformă pentru ridicat maşini, presă, camere video… ” nu ei sunt in masura a verifica conformitatea activitatii fiscale
    3. vezi verso bon masa. Gata stampilate si eliberare exclusiv pentru o societate

  2. Greseala mea. Sa le spunem atunci tigari de contrabanda? Oricum, din punctul meu de vedere mai putin important e aspectul asta. Am inteles ca au fost confiscate un numar uluitor de…400 de pachete de tigari si s-au impartit vreo doua amenzi, fiecare in cuantum de 20.000 lei. Cu siguranta vor fi achitate.

Scrie un comentariu: