Să ne înţelegem!

Mă confrunt tot mai des cu critici la adresa persoanei mele, calităţilor mele, aspectului fizic, şi mai puţin asupra articolelor scrise. Pariez că cei care mă critică nu au citit măcar un rând din descrierea personală. Contează mai puţin asta, mai mult contează calitatea criticilor…

Spre exemplu violet_alex. Băiatu’ ăsta scrie. Scrie frumos. Exemplu de articol:

‘Cine vine de la stana
In cojoc negru de lana
Mirosind a telemea
Sunt ciobanii/oile din ghencea !’

Articolu’ ăsta e scris după juma’ de an de pauză. Cum fiecare om aleargă după cum îl duc picioarele, la fel fiecare scriitor scrie după cum îl duce mintea. De două ori pe an poate mintea lui, da’ atunci măcar o dă bine! Se delimitează clar în articolu’ de mai sus talentu’ şi genialitatea. Şi dacă tot veni vorba de cuvinte care fac parte din aceeaşi familie cu ‘geniu’, propun să daţi un click pe pseudonimu’ lui pentru a putea citi un articol autodeclarat genial, respectiv ‘Pe site’u ăsta fac tot ce’mi trece prin cap’. În schimb critică lipsa mea de talent. Păi decât talent ca al tău, mai bine lipsă. Mai bine un netalentat constant ca mine decât un ‘talent’ dubios şi imprevizibil ca tine!

Al doilea mare critic literar, pe lângă care Titu Maiorescu e doar un cârcotaş de duminică, e ăsta care semnează cu pseudonimu’ David, dar după adresa de mail tind să cred că se intitulează Alexandru. Ăsta pare un mare deontolog omniscient da’ spune că gramatica se aplică în funţie de context. Ete! domnu’ deontolog, că nu e aşa. Gramatica are reguli stircte şi obligatorii, aşa că ţi’ai dat cu firma în cap singur. Nu că m’ar durea undeva de comentariile tale, dar le voi mai băga în seamă după ce îmi trimiţi o copie după licenţa în litere. Atunci o să ai dreptu’ să critici stilul meu de scris: până atunci cumpără’ţi nişte poveşti nemuritoare de Petre Ispirescu, să ai satisfacţia că citeşti ceea ce vrei.

Alt mare contestatar al scriiturilor mele e ‘g.i.’, care în acelaşi comentariu se arată frustrat de faptu’ că folosesc cuvinte vulgare, şi declară că a folosi acele cuvinte înseamnă să fii educat, ceea ce nu ar fi cazu’ la mine…nu înţeleg logica mult prea fină pentru mintea mea bădărană…

Vă adresez rugămintea să vă limtaţi la a face comentarii doar despre subiectele tratate, ci mai puţin despre autori sau stiluri literare (excepţie fac licenţiaţii în psihologie şi litere, care vor trimite în prealabil la adresa redacţiei copii după diplomele de licenţă). Vă rog să nu’mi mai citiţi articolele dacă nu vă plac, am deja suficienţi cititori fideli. Faptu’ că unii vor sau nu să scrie pe acest site nu e influenţat de mine în vre’un fel…dacă cuiva i’ar fi displăcut ideea de a fi coleg de site cu mine, ar fi trebuit să’şi dea seama înainte să accepte postu’, eu sunt aici de la început…

Închei prin a preciza că am fost criticat şi de oameni cărora nu am ce să le reproşez…un exemplu ar fi stimabilul Cătălin Stănoiu, care are dreptu’ să’mi dea în cap, dobândit prin calitatea scrierilor sale…jos pălăria!

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

6 thoughts on “Să ne înţelegem!”

 1. E o oroare… Pardon o onoare, ca ma apreciezi! :)) Lasand la o parte gluma (cam rautacioasa ce-i drept), sa stii ca nu ma inmoi deloc, daca e cazul sa te critic, te critic in continuare… Dar cu rost si argumente solide! Cu toate ca, daca ma gandesc bine, in virtutea dreptului la libera exprimare, orice comentariu impotriva scrierilor tale e de prisos. Ca legea scrisa si nescrisa iti permite sa scrii @ce si cum vrea muschii tai@! Si pe langa asta, doar nu iti platesc eu gazduirea si domeniul! Poti sa iti bagi si sa iti scoti cu real talent, ca nu are nimeni ce sa iti faca! Cat despre aia care spun ca “exprimarea libera” tine de educatie… Pai, eu am cunoscut profesori universitari geniali in ceea ce predau, dar care nu se sinchiseau sa puna p@#a in loc de virgula si punct. Ca sa nu mai vorbesc de cativa occidentali, cu diplome cat n-au toti angajatii din Casa Poporului la un loc, care probabil prin modalitaea lor de a se exprima ar fi facut mimozele care te critica pentru limbajul folosit, sa roseasca mai ceva ca Rusia dupa razbelul civil.

  P.S. – Sa stii totusi Florine, ca uneori poti fi scabros la superlativ in exprimare!

 2. Imi place sa vad cum ai selectat cateva persoane pe care sa le dojenesti, unicul tau rationament in alegerea facuta bazandu-se pe niste comentarii in care nu iti erau preaslavite ideile pe care le transpui in scris.
  Sunt totusi ingaduitor si vreau sa-ti demonstrez ca, cel putin in ceea ce ma priveste, te afli intr-o grava eroare.
  In primul rand, tu spui urmatoarele:”Ăsta pare un mare deontolog omniscient da’ spune că gramatica se aplică în funţie de context. Ete! domnu’ deontolog, că nu e aşa. Gramatica are reguli stircte şi obligatorii, aşa că ţi’ai dat cu firma în cap singur.”
  Totusi, iata ce am spus eu in acel comentariu de care amintesti tu: “Lidia e rautacioasa. Eu sunt de acord cu tine. Regulile gramaticale se aplica in functie de context, doar daca fac propozitia sa “sune bine”.
  Serios vorbind, ai cateva greseli suparatoare.”. Sper ca acum ai inteles si nu este nevoie sa-ti explic.
  In al doilea rand, vreau sa-mi trimiti pe mail, in cel mai scurt timp cu putinta, diploma ta de licenta. Nu de alta, dar altfel nu as putea lua in considerare urmatoarele afirmatii: “Titlu prost ales faţă de subiectul articolului. În rest, convingeri personale şi deducţii banale. Se poate şi mai bine!”.
  Sper ca “ne-am inteles”!

 3. @Catalin asta nu era o limbă’n cur, doar un exemplu pentru guşterii de stepă care n’au de lucru decât să citească articole care nu le plac.
  @David încă nu am primit’o pe a ta să’ţi pot lua în seamă comentariu’, da’ să nu fiu răutăcios, la rându’mi, îţi spun că am scris acel comentariu din poziţia unuia dintre cei doi fondatori ai acestui site.

Scrie un comentariu: