Salvaţi Roşia Montană – dezbatere deschisă

Înainte să încep dezbaterea trebuie să vă spun că am locuit până acum în două oraşe miniere şi am o oarecare legătură cu un al treilea, deci voi fi oarecum subiectiv; la fel de subiectiv cum sunt toţi ceilalţi care scriu despre acest subiect, de la postacii plătiţi la activiştii care militiează pentru stoparea genocidului împotriva ţânţarilor de baltă.

Săptămâna asta a avut loc un protest de amploare al activiştilor Salvaţi RM. De amploare mai mică decât a unei beute cu blogări. Ei susţin că de vină ar fi slaba mediatizare a proiectului RMGC şi dezbaterilor din jurul acestuia. Eu cred că atâţia oameni au fost sensibilizaţi cu dumele cianură, patrimoniu, turism, galeriile romane etc.

Asta e, n-ai cum frate, cu un neam de ignoranţi! Lăsând ironia, sunt convins că proiectul RMGC nu e cel mai bun şi nici p-aproape. Sunt convins că un posibil exploatator al aurului de la RM ar putea juca după cum cântă societatea civilă; dacă aceasta din urmă ar avea reprezentanţi care să adopte atitudinea hai să negociem în loc de atitudinea huoo, vor să ne fure auru’ şi să ne distrugă ţara.

Ca să înţelegeţi mai bine de ce cred că e bine să-i lăsăm pe Roşieni să facă ce ştiu ei mai bine, închipuiţi-vă: cum s-ar descurca oraşul în care locuiţi dacă mâine s-ar desfiinţa 80-85% din locurile de muncă existente?

Alternativa cu zona turistică mă amuză cel mai tare. În afara perioadei festivalului purecilor săltăreţi, RM rămâne doar un nume de localitate de pe un panou, la una dintre bifurcaţiile unui drum de categoria a patra, prost întreţinut. După distracţie, oamenii rămân acolo cu aceeaşi sărăcie şi aceleaşi nevoi. E culeanu să mergi o dată pe an ca turist, să hipstăreşti p-acol două-trei zile; e mai nasol când locuieşti acolo şi fluieri a pagubă că nu se întrevede nimic pozitiv pe viitor!

Aş fi foarte bucuros să văd o alternativă economică ecologică şi foarte profitabilă pentru toată lumea, pusă-n practică; cu teoria stăm bine toţi. Mineritul a mers bine acolo, deci e foarte posibil să meargă din nou; în materie de turism: când noi nu ne pricepem să promovăm şi să vindem zone turistice deja consacrate, cam care ar fi şansele să dezvoltăm, să promovăm şi să vindem o zonă cu potenţal turistic?

Bun, acum şi activiştii au dreptatea lor: este nevoie de un proiect mai avantajos pentru noi, trebuie redus la minim impactul negativ asupra mediului etc. Faza cu dacă se sparge baraju’ mi se pare iar nostimă. Pe principiu’ ăsta: nu se gândeşte nime’ cum ar fi să explodeze centrala de la Cernavodă?

Cu toate astea n-am auzit pe nimeni să se autodebranşeze de la curent în semn de protest! Şi nici ştiri gen un grup de localnici din RM a protestat în faţa sediului TVR Roşia Montană împotriva centralei nucleare de la Cernavodă, cu pancarde pe care era afişat mesajul ‘spune nu energiei nucleare, adoptaţi centrale hidroelectrice, ca noi’ n-am auzit!

Cu alte cuvinte, cred că un referendum local ar fi cel mai indicat pentru a lua această hotărâre. Restu’ e cancan! 😛

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

Scrie un comentariu: