Săraca ţară bogată…

Ne place să ne lăudăm continuu despre ce ţară minunată şi bogată avem. Şi este adevărat, într-o anumită măsură.

Avem am avut rezerve de petrol capabile să fi susţinut consumul intern ani buni. Ani buni în care se putea dezvolta economia. Extragerea şi prelucrarea ţiţeiului a fost privatizată în favoarea unor firme care au făcut profituri uriaşe da’ nu şi-au plătit nici măcar impozitele.

Avem am avut rezerve de gaze naturale generoase. Vezi mai sus prin ce metodă am ajuns să importăm 60% din consumul intern. Cele 40 de procente produse de ţara noastră sunt vândute ieftin, cu precădere spre companii, pentru că acestea trebuie să facă profit maxim şi să plătească dările la stat (not).

Nu ştiu câţi dintre voi cunosc că România este probabil singura ţară în care s-a închis o mină de aur pe motiv de lipsa pieţei de desfacere. Adică Mugurel, băiatu’ de încredere care ne învăţa să luăm credite în euro (când leul era ‘umflat’ sintetic de BNR) a spus la un moment dat: Băieţi, faceţi ce ştiţi cu auru’, da’ nouă nu ni-l mai trebuie!

Iar aurul nu putea fi vândut în afara ţării; pentru că exista o lege (care poate încă există) care interzicea acest lucru. Lege care nu i-a împiedicat pe nişte băieţi deştepţi să pună aurul de la Roşia Montană la dispoziţia une firme din Canada. În fine!

Avem teren agricol care, dacă ar fi lucrat eficient, ar putea hrăni cel puţin trei ţări ca România. În schimb, nu prea producem nici cât consumăm. Chiar şi producţia asta şchioapă e sabotată de alţi băieţi deştepţi, care profită în perioada recoltei de nevoia fermierilor de lichidităţi. Cumpără cerealele la preţuri de cereale furajere, le plimbă puţin pe mare apoi le aduc înapoi la preţuri de cereale de consum.

Avem posibilităţi de autosusţinere economică la care alte naţiuni doar visează. Şi din faptul că de fapt nu producem nimic din ce ne-ar fi uşor să producem, putem deduce şi ce fel de oameni de afaceri eficienţi avem: milionari de carton care ştiu să facă afaceri doar cu statul, când vine vorba de o afacere în economia reală, sunt nişte retardaţi (vezi Păturiciu şi Mic.ro).

Mai mult, aseară am aflat, via Glasul Araduluiimportăm sare. Şi importăm la modul serios, nu aşa, în glumă! Şi nu ar fi o problemă aşa de mare, da’ paradoxu’ îi că exportăm sare de calitate superioară la preţuri mici şi importăm sare de calitate mai proastă, mai scumpă. Genul de afacere tipic românească.

Sincer, după faza asta nu m-ar mira să aflu şi că mâine-poimâine importăm balast, iarbă, apă plată sau – de ce nu? – aer.

La situaţia de faţă s-a ajuns cu acerba noastră concurenţă; toate mişmaşurile au fost făcute în timp ce noi eram ocupaţi să ascultăm de ce se mai ceartă Buzuka cu Nikita, să aflăm cine pe cine fute, să ne uităm la comedii ieftine cu Bendeac şi să facem mini-revoluţii de susţinere pentru Arafat, care e un monument al dedicării pentru neamul românesc, deşi face şi el mici manevre pe banii statului cu pretenu’ lui, care-i vinde ambulanţe.

Din păcate, ţărişoara asta suferă de maladia vacii nebune de-atâta muls şi foamete. Toate grupurile de indivizi care s-au perindat pe la guvernare au avut ca strategie economică furăm cât putem şi după noi, potopu’! Astfel ei mulg vaca continuu, uitând că la un moment dat, de foame şi oboseală, vaca va muri. Iar la scurt timp după asta, vor muri de foame şi cei care acum profită de pe urma ei! Trist.

Foto: prieteni.ro

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

Scrie un comentariu: