Scurt ghid de adaptare la Facebook

În confruntãrile dintre generaţii, ãlea în care cele mai utilizate cuvinte sunt pe vremea mea nu era…, apare în ultima vreme şi feisbucu’. Cã pe vremuri nu era şi babacii nu prea înţeleg cum poţi pierde zilnic timp pe aşa o tâmpenie. No shit!

Şi totuşi exista un fel de Faţãbucã şi pe vremuri. Bineînţeles cã nu se prea aseamãnã prea tare cu actualul, dar scopul lui principal era cam acelaşi; şi pentru cã nu existau calculatoare, smartphoneuri sau tablete şi internetul era doar un mit urban, a fost inventat oracolul.

Pentru tinerei: oracolul era un caiet (chestia aia pe care jucaţi voi X-0 şi avioanele în ora de mate) în care un dude sau o dudie punea întrebãri despre preferinţele prietenilor; mai la sfârşitul caietului era şi un fel de wall unde scriam amintiri şi poezii idioate gen când va trece Donald/prin camera ta/sã îl tragi de coadã/şi nu mã uita!.

Pentru babaci am pregãtit un scurt ghid de adaptare oracol-Facebook: STOP MY PAGE! 😀 Întrebãri de oracol luate random de pe tpu.ro (unde o sã-mi fac foarte curând un cont, pentru cã e prea mare plaja de trollat sã nu profit de ea).

Un cuvânt de început – sign up
cum te cheamã? – username
ai o poreclã? – nickname
când şi unde te-ai nãscut? – birthday
descrie-te în câteva propoziţii (cum arãţi) – add photo
îmi zici adresa ta? – add link
ce crezi despre mine? – write on Xulescu’s wall
îţi face plãcere sã completezi acest oracol? – subscribe
care este canalul de televiziune pe care îl preferi? – TV shows
cum te vezi peste zece ani? – aspirations
vrei sã ne împrietenim (dacã nu suntem prieteni)? – confirm friend request
câţi prieteni ai? – friends()
ai prieten/ã? – set relationship status
cum îl/o cheamã? – in a relationship with X
un citat pe care îl apreciezi? – quote
ai multe secrete? – Y shares some personal information only with friends
un cuvânt frumos pentru mine – send message
ţi-a fãcut plãcere sã completezi acest oracol? – like
vrei sã-mi laşi o amintire? – tag friend
îmi dai şi tu oracolul tãu sã scriu în el? – Z mentioned you in a post
un cuvânt de încheiere – update your status
cine crezi cã ar mai trebui sã scrie în acest oracol? – share

.

Sigur cã am sãrit peste întrebãrile gen filme/actori/mâncãruri/sporturi/whatever preferate pentru cã sunt destul de evidente. Deci, când vã ma fute la cap vreun nostalgic cu tinereţile lui nesocializate, daţi-i peste bot cu articolu’ ãsta!

Gata, am mai rezolvat o mare problemã a omenirii aşa scurt, în prima zi din an! Voi puneţi mâna pe lucru cã n-aţi zãmislit nimc constructiv tot anu’!

Hai, la mulţi ani!

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

11 thoughts on “Scurt ghid de adaptare la Facebook”

 1. 🙂 Cu toate ca alaturi de Mala as putea fi considerat unul din acei “babaci”, spre rusinea mea nu am avut oracol, dar pot spune ca am “crescut” cu pc-ul, prima data lucrand pe unul acum 20 de ani, comenzi in DOS, operare in FOX, joculete gen “tetris” ba chiar si “golf”.. a urmat un pc numit Byte, rusesc, conectat la tv printr-un adaptor si pe care incarcam jocuri de pe casete audio..de 11 ani am “tigaia” mea acasa incepand cu un pentium 1 la 133 Mhz cu net prin linia telefonica la care stateai 1 minut sa se incarce o pagina de net, cu mirc in care vorbeam cu oameni din lumea intreaga si in care mai ceream ajutorul fetei mele la engleza (nu era mare de ani, dar a avut profesor meditator de mica), apoi construindu-mi pc de la zero cu componente de la Bestcomputers daca va mai aduce-ti aminte de ei, urmand jocuri ce ne-au acaparat atentia mie, fetei si fostei sotii gen MoHAA, RtCW, SOF, Serious Sam toate seriile, CoD, NFS, Far Cry si altele mai putin importante.. am trecut apoi la altfel de “socializare” gen Trivia si DC (direct connection, pt cei ce nu stiu ce inseamna; inca mai tin pe pc un server de trivia cu peste 300 useri si jucatori de toate varstele) cu tot felul de ciudati dar si cu persoane deosebite cu care m-am cunoscut si personal adunandu-ne intr-un an 18 nebuni de pe hub-ul de trivia la un party.. si astazi: FACEBOOK.. Deci, “pe vremea mea”, am trecut prin toate, “vremea mea” a fost si atunci dar e si acum, iar ca mine sunt foarte multi si chiar daca am servici si alte obligatii, atat cat stau aici, simt si traiesc totul la maxim.. Cam asta e cu “babacii” 😛 .. hai “La multi ani”!

 2. Pentru ‘babacul’ Cris… :))) m-ai facut sa ma simt mica si sa te invidiez, pe cuvintul meu ! Desi am crescut cu oracolul (vorba vine) am invatat ce inseamna PC-ul (cit de cit) la 37. Un an l-am tinut in casa pe post de raft dupa care mi s-a facut rusine tot intrebind pe pustii din jur cu ce se maninca butoanele astea…La 37 am pornit de la a NU sti (la propriu) de unde sa pornesc PC-ul , am facut scoala pe bune ca sa reusesc sa ma descurc prin tot abecedarul asta si-am facut-o cu cartea pe genunchi si ochii lipiti de ecran, cu examen dat pe bune, fara sa copiez (desi ma indoiesc ca as fi avut cum) si-am ajuns la 42 ca sa fac grafica digitala si sa-mi transform o pasiune de zeci de ani in ceva care-mi multumeste sufletul. Pictura am mutat-o de pe canvasul real pe cel virtual si astfel am expus-o in colturi ale lumii unde nu stiu daca voi ajunge vreodata sa expun.
  Eu ca si om sunt un fel de mixt al unor epoci si chiar ma bucur ca sunt asa pentru ca am invatat sa ma bucur de fiecare clipa raportindu-ma la cele precedente sau la cele pe care altii le-au trait sau le traiesc. La multi ani babacule, tie si celor dragi tie dar si gazdelor si oaspetilor de pe irositul talent dot Ro. :))

 3. Florin, trivia functioneaza si azi cu ~44000 intrebari si cu cateva persoane deosebite ce o joaca de relaxare dupa o zi de munca sau ca refugiu din viata reala si ca stimulare a “neuronului”.
  Mala, eu nu am invatat din cursuri ori carti, am fost autodidact si am avut ajutor intr-o revista ce astazi e ingropata “din cauza de motiv” financiar, XtremPC e numele ei.
  Multumesc pt urari si va urez tuturor “La multi ani” si cat mai multe “scrieri” pline de substanta cu multi cititori (eu voi ramane unul dintre ei).

 4. :))…cred ca o sa ma rezum si eu la a fi doar printre cititori, ca vad ca mereu ajung in’ Zeitlistul’ (nu stiu daca asa ii spune) comentatorilor, da’ mna, ce sa fac daca nu ma pot abtine a comenta ?

 5. @Cris un nume, ceva? Poate cã mai ştiu sã setez un mirc sã mai imbuc o felie de nostalgie!
  @Mala fiecare stã unde îi e locul! 😀

 6. Nume de ce anume, de trivie? E pusa pe un hub de DC, deci nu poti intra decat cu strongDc, apex ori alt client de DC.

 7. Ah, credeam cã vorbim despre mIRC :)) Mai existã Strong DC? Nu l-am mai folosit de vre-o patru-cinci ani!

 8. S-a dus mirc-ul sau cel putin eu nu mai stiu nimic, dar DC-ul inca merge si cum spuneam mai sus, trivia face bine la neuron mai ales cand vii obosit de la servici ori vrei sa scapi putin de grijile vietii reale. Am clienti fideli de 4-5 ani.

Scrie un comentariu: