Seară de seară pâine şi circ la RTV

Aşa cum Florin e supărat, în mod deosebit, pe trustul Intact, pe ai cărui angajaţi îi pocneşte periodic, eu am o problemă cu RTV-ul. Se-ntâmplă pentru că asta-i singura televiziune de ştiri pe care o mai urmăresc ocazional. Şi nu dau pe RTV pentru că sunt uimit de profesionalismul şi echidistanţa arătată de jurnaliştii de acolo, ci pentru că ceea ce văd pare un OTV transfigurat. Şi hai să recunoaştem, circul place tuturor. Cei mici plătesc 15 lei bilet la circul Globus, noi plătim 30 la cablu.

Spuneam că uneori imparţialitatea mai pleacă de-acasă, că doar şi neutra Elveţie s-a dat de partea aliaţilor în WW2. Aşa se face că în urmă cu vreo două seri, la Ultima oră, într-o intervenţie în direct dintr-un sat din Vrancea, era prezentat mega protestul câtorva ţărani la adresa tiranului. Şi toţi scandau şi cereau debarcarea lui. Din păcate pentru jurnalişti, n-a prea existat o sincronizare cu protestatarii şi cu cei care filmau şi transmiteau. Din când în când prin cadru treceau instigatorii, nişte indivizi impunători care dădeau tonul şi le făceau semn oamenilor să pornească scandările. În timp ce pedeliştii din platou râdeau pe înfundate de trista regie, ceilalţi invitaţi erau cam crispaţi, inclusiv moderatorii.

Tot cu ocazia asta am remarcat un dialog de la faţa locului. Jurnalist către un grup de pensionare: ”De ce-aţi venit aici? Aţi venit să protestaţi?” Pensionarele: ”Nuuu, am văzut c-a venit lumea şi-am vrut să vedem şi noi ce se-ntâmplă.”  A fost ceva pe sistemul autografe de la Lady Gaga, doar o dată-n viaţă vine televiziunea în sat.

Circul însă nu se limitează la ştirile aproape regizate. Circ avem când vine la vreo emisiune trio-ul DD-Gigi-Vadim. Nu vin toţi odată, pentru că nu încap trei ambulanţe în curtea RTV-ului. Şi-apoi în ultimul timp Diaconescu are rezervare la emisiune în timpul săptămânii, iar prea evlavioşii oameni politici fac show în weekend. E drept, Gigi poate fi chemat oricând, mai ales că Monica Tatoiu a emigrat.

2 thoughts on “Seară de seară pâine şi circ la RTV”

Scrie un comentariu: