Și, ce dacă se destramă țara?

Am văzut în ultima vreme nu puține reacții din astea panicarde ‘dar vai, e dezbinare, ne vor despărțiți și slabi, oculta mondială, Soroș, reptilienii, șopârlienii, pisica 13 și piticu’ porno vor secesiune’ etc etc. Dragilor, din capu’ locului vă spun că nu sunt genul care crede că nimeni nu are interese. Toți avem. Soroș, UE, Rusia, Germania și mai ales noi avem interese economice și sociale în România. Dar la dezbinarea noastră cel mai bine lucrează PSD, Dragnea și mâna cu care se șterge el la cur, Grindeanu.

A doua chestie pe care v-o spun e că, după părerea mea, România nu e stat național așa cum se spune și scrie în constituție ci un stat pseudofederal pe care unii au încercat și tot încearcă să-l naționalizeze forțat. Da, după ce terminați de înjurat, căutați ce înseamnă mai exact statul național. Nu trebuie decât să treci Carpații pentru a înțelege că majoritățile celor trei mari regiuni istorice ale României nu au chiar aceleași sisteme de valori și tradiții. Să nu mai zic că există diferențe majore între culturi la doar câțiva kilometri distanță (vezi situația Brașov- Sf. Gheorghe, spre exemplu).

A treia chestie e că regionalizarea aia cu care PSD v-a păcălit la alegerile din 2012 ar fi fost o chestie bună. Părerea mea e că o federalizare (sub diferite forme) sau chiar secesiunea sunt cele mai bune lucruri care i se pot întâmpla țării pe termen mediu. Știu, deja credeți că sunt nebun, dar hai să gândim logic.

La baza majorității statelor europene actuale stă principiul autodeterminării națiunilor și popoarelor. Unele state au înțeles că nu poți alinia zone vaste și numeroase ca populație la valori și idealuri identice și au ales să fie state federale în care fiecare stat liber are o anumită libertate de decizie. La noi nu se vrea asta, se vrea cu orice preț subordonarea tuturor regiunilor.

Alt efect negativ al statului național și centralizat e că, spre exemplu, județul Cluj a primit mai puțini bani pentru infrastructură decât județul Teleorman. Adică un centru economic al țării e lăsat în urma unui județ care niciodată nu a produs cât a consumat. Cum zicea unu’ pe Facebook, n-ar fi rău să se dezvolte Teleormanu’ cu banii ăia, dar mai mult ca sigur vor fi direcționați către cine trebuie și nici n-o să meargă vreo multinațională să se ploconească la prietenii lu’ Dragnea.

Așa că, zic eu, o federalizare (regionalizare) n-ar strica deloc. E dincolo de evidență că oamenii din diferite zone ale țării au alte sisteme de valori și alte cerințe de la stat. Nici o secesiune n-ar fi capăt de lume cum vor unii să credem și cum cred alții. S-a mai întâmplat, mereu se întâmplă. Unele state mici provenite din diferite secesiuni sunt mult înaintea noastră și ne privesc de sus (Slovenia, Croația).

Așa că și dacă tragem ganiță prin Carpați și-i lăsăm pe oameni să aleagă care vrea cu PSD și Dragnea și care nu, care-i tragedia?

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

One thought on “Și, ce dacă se destramă țara?”

Scrie un comentariu: