Şifonarea democraţiei şi tăierea crengii de sub picioareleeconomiei

Având în vedere că sunt bugetar şi măsurile acestea ‘anti-criză’ mă vor afecta în mod direct, am urmărit cu mare interes emisiunile de ştiri de pe programele româneşti de ştiri din ultima vreme . Astfel, aflii destule lucruri interesante despre politicienii noştrii, dar şi despre alte categorii de oameni.

Ultimu’ subiect la modă, menit să devieze atenţia publică de la miezul problemei, şi anume intenţia guvernului de înfometare a unei mari părţi din populaţie, este catalogarea presei drept vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale prin aşa-zise ‘campanii de presă care denigrează instituţiile publice, prin răspândirea de informaţii false’.

Deci dacă un reporter greşit informat sau rău intenţionat scrie un lucru fals la adresa unei instituţii publice, mă văd nevoit să’mi încarc Kalaşnikovu’ şi să mă duc pe el. Dar, dacă stau să mă gândesc, într’un neintenţionat acces de sinceritate, ministrul transporturilor Radu Berceanu a declarat că în campania electorală se ştia de situaţia dezastruasă a economiei autohtone, dar ‘s’a minţit prin omisiune’ pentru că nu a fost nici un partid destul de ‘sinucigaş care să iasă în faţa oamenilor şi să recunoască adevărul. Deşi nu este reporter, întruneşte condiţiile de destabilizare a sigurenţei ţării, conform Strategiei de Apărare a Ţării emisă de CSAT: e răspândire de informaţii false? (respectiv că economia duduie, am ieşit din creză, etc.) Este! Este comandată? (de ştim noi cine) Este! Duce la denigrarea instituţiilor publice? (ministerul pe care îl conduce, preşidinţia, parlamentul) Duce! Aşa că îl invit pe cel dintâi dintre români să îi trimită în judecată pe Domnul Ministru Radu Berceanu, precum şi pe ceilalţi gurişti care ne’au minţit în campanie, pentru atentat la siguranţa naţională. Dar…incredibil…chiar domnia sa ne’a minţit în 2009, când eram chiar mai aproape de colaps, evident, în campania pentri alegerile prezidenţiale. Domnu’ Băsescu aţi denigrat instituţia preşidinţiei (întrucât eraţi preşedinte în exerciţiu atunci) prin minciuni cu privire la starea precară a economiei ţării, aşa câ vă rog să vă autodenunţaţi, arătând astfel poporului ce conducător demn sunteţi!

Pe de altă parte, duduia Udrea a contradeclarat că Berceanu a greşit când a spus că au minţit, ci că nu ştiau că avea să vină criza aşa de rău peste noi. Aşa că vă invit la un exerciţiu de recunoaştere a competenţelor: iată un comentariu scris de Florin Ruşanu pe blogu’ lu’ Huidu în 2008 pe când criza părea doar o sperietoare a opiniei publice, iar politicienii se băteau cu cărămida în piept că ce economie unsă deţinem:

RaInInGmaN` a scris pe 13 November 2008, 5:03 pm Reply to this comment

la o anumita perioada inlume se produce cate un colaps financiar.motivul?capitalismul nu este forma de conducere economica perfecta asa cum cred unii.in romania e si mai rau.agricultura noastra nu produce probabil nici jumatate din necesarul de consum.iar in alte sectoare ale industriei e intuneric total.econimia noastra se bazeaza pe firmemici si mijlocii de prestari servicii,asa ca economia noastra nu se ve sustine niciodata singura,fara banii veniti de la capsunari.si inca e bine,tinand cont ca de acum incep sa intre in sfera muncii generatiile de dupa `89,cand s’a redus drastic natalitatea,si ies la pensie generatiile `de aur` ale comunismului cand romanii faceau copii cu duiumu…si tine’te nene sa vezi cum un om care munceste(in activitatea de productie) va trebui sa tina in spate n pensionari,x parlamentari,y persoane care lucreaza in servicii.economia noastra de acum e precum o casa careia i’a fost grav afectata fundatia(agricultura) si sta sa cade,mai are nevoie doar de un impuls…care va veni mai devreme sau mai tarziu…

Menţionez că sunt ceva greşeli gramaticale, probabil din grabă, dar şi că Florin Ruşanu nu are studii economice, de fapt nu are studii de nici un fel, chinuindu’se în prezent să ia bacu’. Articolul întreg şi respectiv comentarii ale altor oameni care au prevăzut de atunci zilele pe care le trăim acum găsiţi aici. Atunci vine întrebarea: dacă o ceată de habarnişti, care nu au nici o treabă cu conducerea d.p.d.v. economic a ţării ştiau de atunci ce va urma, şi unde ar trebui să ne îndreptăm atenţia, ce pula mea de factori de decizie avem în ţara asta? În afară de binele propriu şi al încrengăturii din care face parte se mai gândeşte vre’unu’ dintre ei la ceva? Evident că nu.

Mergând mai departe pe ideea acelui comentariu, din începututrile mele în sfera blogosferei, spuneam că capitalismul nu este forma de conducere economică socială perfectă, cum ar crede unii. Nici pe departe. La fel cum nici democraţia nu este o minunăţie de formă de conducere politico-socială. Probabil, în istoria omenirii, cea mai bună formă de conducere până în prezent era când tarabostes lua decizii împreună cu sfatul bătrânilor, iar cetăţenii făceau schimb de mărfuri în pieţe. De ce? Cu privinţă la asumarea răspunderii, nu credţi că este o metodă coafată de dictatură? Adică s’a luat o hotărâre de către o mână de oameni, cu care o majoritate covârşitoare a poporului nu este de acord. Nu vă miroase a ceva moale şi urât aici?

— VA URMA–

(în episodul următor despre economia capitalistă)

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

Scrie un comentariu: