Ce ştie Facebook despre tine

Nu mai e demult un secret că reţelele de socializare şi companiile care activează în online, în general, colectează date, multe din ele personale şi confidenţiale, ale utilizatorilor de internet. Scopul declarat este acela de a targeta mai bine publicitatea şi de a face informaţia mai uşor accesibilă. Cel nedeclarat, doar ei îl ştiu.

Mulţi s-au obişnuit cu ideea, mulţi o ignoră şi majoritatea o acceptăm tacit. Acest articol nu are menirea de a vă inocula teama de a posta informaţii personale pe Facebook, ci de a verifica (dacă sunteţi curioşi, evident) ce date stochează Facebook despre voi şi ce arată advertiserilor şi altor persoane ‘interesate’.

În primul rând sunt informaţiile publice, cele care pot fi văzute pe aproape orice pagină de profil, inclusiv o arhivă cu fotografii, statusuri, mesaje private&shit, chestii despre care e la mintea cocoşului că stau cocoţate undeva pe un server:

Apoi vin chestiile mai puţin publice, ca de exemplu lista cu timpii, dispozitivele şi IP-urile de pe care te-ai logat:

Mare brânză, asta face orice sait care foloseşte cookies, o să spuneţi. Corect, însă nu toate siteurile care folosesc cookies îţi downloadează şi agenda, doar pentru că pot (dacă accesaţi Facebook şi de pe telefon, s-ar putea să aveţi surpriza că vă ştie şi numerele de telefon din agenda telefonică):

Ajungem şi la partea care îi interesează pe advertiseri, anume preferinţele, locaţia, interesele&other stuff:

Lista cu date şi informaţii, structurate pe categorii este foarte stufoasă:

Dacă eşti curios ce ştie Facebook despre tine ai de urmat trei paşi simpli:

– intri în setările generale ale contului:

– click pe download a copy of your Facebook data

– în următorul ecran nu dai click pe Start my archive ci pe expanded archive:

Poate dura chiar două-trei ore până când faţăbucă îţi adună informaţiile, timp în care poţi naviga liniştit; apoi primeşti pe mailu’ de feisbuc un link, introbagi parola and enjoy!

Sursă de inspiraţiune: businessinsider.com

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

6 thoughts on “Ce ştie Facebook despre tine”

  1. Si poti sa stergi informatiile cu numerele din agenda spre exemplu?
    ne trezim ca o sa stie si ce sms avem in telefon

  2. @Robert, bună întrebare, da’ n-am găsit deocamdată o modalitate de a şterge informaţiile de acolo. Se poate încerca cu un mail la suport, după ce ai dezactivat toate aplicaţiile care au acces la datele tale, evident.

  3. foarte interesant acest articol.
    o sa cer si o copie a datelor de la facebook. am vazut de multe ori optiunea aia, dar ma gandeam ca iti da doar userul si parola, nicidecum toate datele si ate chestii.
    merci de tip.

Scrie un comentariu: