Știi ce-i ăla ‘freegan’?

Un freegan e un om dus cu capu aș zice eu, care alege să nu muncească (aici nu e nimic anormal, noi, românii suntem obișnuiți) și alege de bunăvoie și nesilit de nimeni să mănânce din gunoaie.

Adică, un astfel de om ar putea munci, e perfect apt să muncească, să facă bani și să-și cumpere mâncarea dar nu, el demisionează și ALEGE să deschidă un tomberon, să-și bage mâna într-un sac de gunoi și să mănânce alimentele găsite. Toate astea, pentru că vezi doamne suntem o societate care produce mai mult decât are nevoie, suntem o societate risipitoare și alții în Africa mor de foame în timp ce noi aruncăm mâncarea.

Nu știu cum cred ei că mâncând din gunoie îi ajutăm pe ăia din Africa, poate că ăsta e unul din misterele stilului de viață al freegan-ilor.

Asta ar fi definiția teoritică al unui freegan. Practic, un freegan este un om care a găsit o scuză sa nu se supună normelor societății, o scuză să-și facă viața ușoară, să nu se streseze cu chestii neimportante precum job, viitor și alte asemenea. E mai simplu să nu muncești, să te doară în fund de ziua de mâine și….să mănânci din gunoaie.

A.M.

Author: Adriana Macovei

Modestia nu mă caracterizează. Și de ce ar face-o? Oamenii care fac pe modeștii, de obicei, cerșesc complimente. Eu nu am nevoie de complimente. Știu cine sunt și cine vreau să ajung. Cei care mă citesc știu și ei.

23 thoughts on “Știi ce-i ăla ‘freegan’?”

 1. Eu cred ca sunt foarte comozi, prefera sa manance gratis decat sa trebuiasca sa lucreze 5 zile pe saptamana pentru a avea bani sa isi cumpere mancare s.a. Faza cu Africa, societatea risipitoare sunt doar scuze.

 2. Exista excentrici carora le place sa scormoneasca gunoiul altora…si nu sunt chiar nevoiasi ! Chiar nu le inteleg forma de protest. Absurda.

 3. Adica cum? Aia pe care nu-i intelegem sunt absurzi sau prosti? Ce-aveti cu ei oameni buni? Unii din cei care practica asta si sunt parte din fenomenul asta chiar au servicii, o casa. Nu sunt gunoieri sau tigani.

 4. A scormoni in gunoaie , doar ca sa protestezi sau sa fi parte dintr-un fenomen e absurd….cel putin pentru mine una. La fel de absurda, poate li se par si eu lor.

 5. Din cate stiam eu oamenii astia nu scormonesc de-a dreptul prin gunoaie. Adica nu se duc si cauta prin tomberonul din spatele blocului in care locuiesti tu. Vorbim aici mai mult de restaurante, baruri si cantine, locuri unde se face mancare in cantitati foarte mari si unde se arunca in stil mare.

 6. Ceea ce ajunge intr-un tomberon, fie el si al unui restaurant mare…e considerat tot un gunoi.
  N-am afirmat ca sunt tigani sau gunoieri, din contra.
  Ei bine da, chiar cred ca freeganienii practica o forma de protest …cel putin absurda. Ce Dumnezeu…e vorba de-a minca dintr-un tomberon la urma urmei, chiar daca scrie Ritz pe el.

 7. @ Tudor, Scormonesc in tot felul de gunoaie dar, indiferent de gunoiul cui scormonesc, eu nu pot accepta asa ceva. Am ceva cu ei pentru ca nu e normal sa mananci din gunoi! Pur si simplu nu e normal!

 8. Am stat si-am judecat lucrurile din alt punct de vedere. Acel lant trofic unde Divinitatea a pus oamenii ca facind parte din aceeasi veriga trofica nu e o intimplare. Fiecare isi are rolul lui primar. Neacceptindu-si conditia si pozitia in acea clasificare nu face altceva decit sa-si asume rolul celorlalte verigi sau lanturi trofice. Extrapolind situatia n-as vrea sa-i cataloghez pe freeganieni ca fiind paraziti sau…ce-i mai rau, saprofagi. Atunci care ar fi diferenta intre ei si ciinele pe care-l cresc in curte, cu resturile ce ramin de la masa ?
  Acum filozofic vorbind, exista o diferenta intre cinismul lui Diogene si stilul de protest al freeganienilor.
  Si ca sa fiu eu cinica sau ziceti-mi cum vreti, vin si zic ca neadaptarea la lumea in care traiesti depaseste deja granitele normalului psihanalitic si te incadreaza , pe tine ca individ care refuzi adaptarea, in acea categorie de persoane la care tulburarea starii de echilibru psihic a dus la tulburari comportamentale. Frustrarea si conflictul (intern sau extern) sunt de regula bazele acestei tulburari.

 9. O fi fost fumatul ceva misto. La fel de tare era insa si aruncatul copiilor neviabili de pe stanca sau jocurile de ”societate” dintre grecii de varsta a doua si tineriii cu par buclat si blond (presupun ca stiti despre ce vorbesc). Si cate si mai cate.

 10. Eu sunt mai crud. Sa-nteleg ca boschetarii, aurolacii si cersetorii sunt freegani?

 11. @ Tudor Nici macar nu exista comparatie intre fumat si chestiile oribile pe care le-ai enumerat tu
  @ Cristi Nu, Boschetarii, aurolacii si cersetorii nu sunt freegani, stilul asta de viata este ales de respectivii. Daca esti obligat sa mananci din gunoi pentru ca efectiv nu ai ce, e altceva

 12. Întâi haideți să stabilim ce înțelegem prin gunoi. Legea îi obligă pe comercianți să stabilească un termen limită până la care un produs poate fi consumat. După această dată, este interzisă comercializarea acelui produs din motive sanitare, chiar dacă acel produs încă este comestibil. Trăim într-o societate bolnavă în care dacă un măr nu arată perfect, este aruncat la gunoi, în timp ce sute de oameni mor zilnic de foame. Cu tot respectul, Adriana, habar nu ai ce înseamnă freeganismul. Iar dacă fumatul ți se pare mișto, vizitează o clinică de oncologie și fă-ți prieteni printre medicii de acolo, poate să ai nevoie de ei cândva..

Scrie un comentariu: