SupraRomânii

Fraiere!, nu vorbesc despre tine! Dacă ştii să citeşti şi să porneşti un calculator, probabil eşti deja ratat! N-ai cum să mai ajungi un supraRomân! Dar ce este un supraRomân? Este un primat al cărui mod de viaţă este perfect adaptat românismului pur. Este chintesenţa şmecherilor mai mici sau mai mari care calcă în picioare orice apucă, pentru un gram de ‘mai bine’. Măcar teoretic.

Duminică era cât pe ce să devin şi io supraRomân, uitându-mă în tandem, pe două posturi TV de ştiri absolut independente şi perfect obiective, la marea plimbare pentru căcarea pe ultimele urme de bun simţ românesc. Mă rog, până şi mişcările proNăstaseMuieBăsescu au fost mai puţin penibile, dar să nu deviem.

Mă uitam la marea aia de oameni (da, bă’, a fost mulţi, să nu se oftice MirceaBadeachiarel că îl contrazic!) şi încercam să înţeleg ce-i mână pe ei să meargă în căldură şi soare pentru a susţine un fost securist (dovedit!), turnător de familie (dovedit!) putred de bogat (fără echivoc!) şi corupt (dovedit again, adică cât de slab să fii la mansardă să-ţi închipui că poţi cumpăra legal, fără să profiţi de notorietate, bogăţie, relaţii şamd, terenuri pe care poţi construi relax nişte cartiere rezidenţiale la preţ de două apartamente?)

Bun, câţi să fi fost acolo? Unii zic 3000, alţii 4000, eu, fiind indulgent zic 7000. Păi cel puţin vreo mie din ăia ţineau câte-o cameră, reportofon, microfon, telefon sau alt fon. Adică erau acolo din interes. Vreo sumă măricică era compusă din jandarmi, bodyguarzi şi alţi băieţi cu ochi albaştri, care aveau treabă cu ordinea şi disciplina, pentru că muieBăsescu, ce, nu ne mai putem face şi noi de cap, ca oamenii???

Mai departe, câţi angajaţi au antenele cu Intact şi câcat sau ce titluri mai au ei? Pe ăia, dacă-i înmulţim cu trei (numărul mediu al unei familii tinere din România), cred că ne-ar mai ieşi lejer vreo 2000. Să nu-mi spuneţi că n-a protestat mă-sa lu Felix Lache de frică că s-ar putea închide trustu’ varanului şi-atunci unde ar mai presta un netalentat ca fiu’su’? (btw, aia, că l-a urmărit un băiat cu ochelari, e epică! Relax, Felix, mie treaba asta-mi spune că eşti doar bun de pulă, nu urmărit de servicii!) Sau vreţi să-mi spuneţi că nevasta lu’ Gâdea a stat liniştită acasă (şi nu şi-a trimis măcar vreo trei prietene la plimbare) şi a sperat că după stingerea luminii la Latrina3, soţul ei se va întoarce la cele sfinte şi va face aceleaşi lovele ca la varan?

În fine, vrei, nu vrei, trebuie să recunoşti că jumate din gloata aia erau acolo ‘pe interes’. Rămâne totuşi jumatea ailaltă, de oameni cu vârsta medie de 65 de ani şi-o semipareză. Analizându-i atent pe ăştia, am ajuns la aceeaşi concluzie cu Aşchiuţă:  aşa-zişii plimbăreţi chiar nu arată ca nişte bărbaţi care au tras o viaţă întreagă prin colectivele patriei, pentru ca acum să se simtă din nou ameninţaţi de totalitarism.

Femeile de acolo (babe cochete, gen) chiar nu arată a femei care cu năduf şi-au văzut de barbaţi şi copii încercând să-i hrănească cu un pachet de unt şi o pungă de gheare de găină pe lună. C’mon, cum arată/arăta bunică-ta, femeie simplă, forjată din greu de anii comunismului? Cum arată/arăta bunicu-tău dobă de Carpaţi fără filtru şi Secărică?

Nu, prieteni, acolo nu au fost oameni simpli, din popor sau cel puţin nu au fost câţi vor ei să credem…acolo a fost plin de foşti securişti, nomenclaturişti, împingători de aer de prin fostele fabrici/instituţii comuniste, oameni care au ieşit la pensie la 40 de ani că s-au plictisit de lucru, oameni care şi-au luat pensie de boală pentru că-i durea capu’ de la beţia din ziua de dinainte, oameni care şi-au luat pensie de handicap pentru că au degetu’ mic de la picioru’ mare puţin mai încovoiat decât media, oameni care trec peste rând când tu stai ca prostu’ la coadă la fisc să-ţi plăteşti impozitu’, oameni care pot rezolva chestii pentru că cunosc persoane, oameni care te depăşesc pe linie continuă şi merg mai departe nesingheriţi în timp ce tu eşti oprit pentru depăşirea vitezei legale şamd.

Într-o expresie, oameni care au înţeles în sinea lor că dacă s-a aplicat legea împotriva lu’ Felix, om bogat şi influent, s-ar putea să se aplice şi în situaţiile lor mai mărunte; şi atunci ar fi nasol pentru ei, că, pe lângă faptu’ că ar putea înfunda puşcăriile, n-au habar cum să se descurce într-o societate competitivă, bazată pe merit şi capacitate. N-au habar cum se munceşte pe bune pentru bani!

Ei, ăştia din urmă, dragi fraieri, sunt supraRomânii, ăia care vor fi deasupra ta, nefăcând nimic, pentru că sunt singurii care, de fapt, înţeleg societatea şi mocirla în care ne zbatem.

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

Scrie un comentariu: