The butterfly effect

Cu toţii avem mai multe sau mai puţine remuşcări. Cu toţii cred că visăm şi ne închipuim cum ar fi să ne întoarcem în timp şi să schimbăm unele lucruri făcute sau hotărâri luate, în trecut. Nişte discuţii de zilele trecute, despre bine şi rău mi-au amintit de seria The Butterfly Effect.

Este o serie de trei filme destul de vechi (2004, 2006 şi 2009 – cred), fără vreo legătură aparentă între ele, care au aceeaşi intrigă: personajul principal se poate întoarce în anumite momente din trecutul lui şi poate juca scena respectivă diferit. În funcţie de cum modifică momentul respectiv, viaţa lui se petrece cu totul diferit până în momentul prezent.

Pe parcursul filmului se dovedeşte că cu cât încearcă să facă un bine în trecut, cu atât mai rău stau lucrurile în prezent. De fiecare dată când schimbă ceva din trecut în bine, undeva pe parcurs se petrece ceva foarte rău drept urmare a binelui făcut de el şi lucrurile devin din ce în ce mai dramatice pentru el şi oamenii din jurul lui.

Deşi unii ar spune că e doar un film SF-psihologic, eu zic că putem extrage din el două învăţături valoroase: să nu mai pierdem timpu’ cu gânduri gen cum ar fi fost dacă şi nimeni, nici chiar un om care ştie ce repercusiuni vor avea acţiunile lui în viitor nu ştie dacă un lucru e bun sau rău.

Nu vă spun cum se termină filmu’, pentru că nu vreau să stric plăcerea celor care încă nu l-au văzut. Mai jos aveţi trailerul de la primul din ele, cel despre care am vorbit şi eu, celelalte două sunt ceva mai subţiri ca scenariu, da’ merită văzute şi ele.

 

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

3 thoughts on “The butterfly effect”

Scrie un comentariu: