Ticuri verbale

inspirat de pe blogul lui Cristi
In ziua de azi daca nu folosesti un tic verbal nu esti ‘trendy’. Asa ca nu mai irosim literele si incepem sa le pomenim pe cele mai folosite:
1. Fara dubiu cel mai vestit tic din istoria limbii materne si campion mondial absolut este ‘in pula mea’. Acest tic verbal nu poate fi folosit decat de cei cu un organ sexual deosebit de mare deoarece la simpla propozitie ‘Am fost in pula mea cu masina la service!” deja in el trebuie sa incapa atat masina cat si service’u si ceva metri de drum!
Oricum ticul ‘pula mea’ atribuie pulii deosebite calitati si functii cum ar fi: functia de microfon: ‘Vorbeste’n pula mea!’; corzi de box: ‘Da’te’n pula mea’; incapere: ‘Stai in pula mea!’; atelier de reparatii: ‘Repara’l(o) in pula mea!’. Si as putea continua la nesfarsit..
2. Un alt tic foarte raspandit la noi e verbul ‘stii’. ‘Am fost,stii, la magazin, stii, si am luat o bere, stii..’ Ba, stiu, ca doar mi’ai zis acum 0,31 secunde si n’am memoria asa scurta. E posibil sa uit in timp dar acum stiu.
3. Ticurile de zburatoare: ‘puii mei’,’pana mea’,acestea fiind forme gingase ale ticului ‘pula mea’ au aceleasi proprietati si sensuri bogate…
4. Ticuri on-line: ‘mane vezi ca…’, ‘hai mane sa…’; cum poti fi asa copac sa folosesti un cuvant englezesc articulat cu articol romanesc??? Pai asa am putea sa zicem in loc de ‘curvo!’ ‘bicio!’ sau alte aberatii…
5. Ticuri de ‘pocaiti’: ‘Frate, vezi ca..’ ; sa fie clar ca nu is frateto. O fi umblat tata la futut mai mult da nu cred sa fi lasat plozi pe la ma’ta…
6. Ticuri de ‘mitici’ (a.k.a. bucuresteni) : ‘Ce faci ba coaie?’ In primul rand nu ma consider organ sexual, apoi este gramatical incorect doarece coaie ‘e’ cel putin doua, in timp ce eu ‘este’ unul singur. In cel mai bun caz corect ar fi ‘Ce faci ba coi?’.
– VA URMA – (probabil)
P.S. nu stiu de ce nu mai ramane spatiu’ ala intre paragrafe, daca stie careva sa ma anunte!

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

3 thoughts on “Ticuri verbale”

Scrie un comentariu: