Turist în România (II) Galeriile romane de la Roşia Montană, bijuteria Apusenilor FOTO

Sunt absolut sigur că tuturor v-au trecut pe la ureche ceva informaţii legate de scandalul Roşia Montană-Gold Corporation în care toată lumea e cu toată lumea şi toţi sunt împotriva tuturor. Dar nu despre asta vreau sa vorbesc acum. Şi aşa au fost, sunt şi vor fi destui care vor lătra pe lângă subiect.

Mai interesantă pentru cei din afară este partea turistică, adică ceea ce oferă zona şi cum pot să ajungă banii la Roşia Montană, altfel decât prin felierea unor masive şi distrugerea unor bijuterii arheologice. Iar din punctul meu de vedere cei peste 80 de kilometri de galerii subterane medievale şi cei aproximativ şapte kilometri de galerii subterane romane ar constitui un punct de atracţie suficient de important. Dacă s-ar dori. Dar din moment ce din aproape 90 de kilometri au fost amenajaţi şi pregătiţi pentru public doar…200 de metri, cred că nu mai e nimic de spus. Dacă aş pronunţa cuvintele nepăsare şi indiferenţă ar fi prea puţin.

În orice caz însă, ar trebui să ne bucurăm de ce ni s-a oferit cât mai putem. Comisia Naţională de Arheologie tocmai ce a votat descărcarea de sarcină arheologică a masivului Cârnic, iar ministrul Culturii a semnat avizul. Aceasta ar fi primul pas pentru ca un astfel de monument istoric să poată fi redat circuitului economic. Mai departe…vom vedea. Fie vor fi deschişi spre vizitare 10-20 de kilometri de galerii, fie nu vom mai avea parte nici măcar de cei 200 de metri. Iar dacă nu-i vom mai avea…rămâneţi cu pozele. Sunt proaspete.

One thought on “Turist în România (II) Galeriile romane de la Roşia Montană, bijuteria Apusenilor FOTO”

Scrie un comentariu: