Ungurii şi autonomia

Din ciclul ‘Sunt ungurieni, vor Ardealul!

Şi unguriţă nu vor?’

Există trei mari categorii de unguri. Prima categorie, pentru care am un deosbit respect, sunt ungurii din Ungaria. Ăştia sunt nişte oameni harnici, perseverenţi, respectuoşi, primitori, prietenoşi. Oameni care încearcă să’şi construiască o ţară, la fel ca noi, dar despre ei vom vorbi mai pe larg într’un articol viitor.

A doua mare categorie pe care noi o etichetăm drept ‘unguri’, sunt cetăţenii români de etnie maghiară. Aceştia, ca noi, sunt oropsiţi de soarta şi mocirla în care se zbate ţărişoara noastră, şi se străduiesc cot la cot cu noi să o scoatem la liman.

A treia categorie, şi cea despre care vreau să discutăm, sun bozgorii. Adică cetăţenii români de etnie maghiară veşnic nemulţumiţi de ţara şi condiţiile în care trăiesc. Ăştia a căror mare majoritate îşi doresc autonomie.

Dar să începem cu începutu’. Întrucât prietena mea face parte din a doua categorie de unguri, în weekend am fost invitaţi la o nuntă, la fiu vărului unchiului străbunicei cumnatei mătuşei mamei fiicei cumătrului ei. Pseudonuntă. Pentru că nunta propriu-zisă avusese loc cu o săptămână înainte în Ungaria, unde mirii locuiesc de nu ştiu cât timp. Partea proastă e că acolo, la nunţi se dau doar cadouri, aşa că au hotărât să mai ţină o nuntă în România, prilej cu care să’şi expună averea şi să încerce să’şi scoată pârleala, că la Românica se dau bani.

Într’o vreme, datorită berii pe care o îngurgitasem, am simţit o nevoie progresivă de a elibera animalu’ din mine, aşa că m’am deplasat la o budă ecologică de lângă cortul instalat pe terenul de fotbal al echipei locale din divizia dublu şp. În timpu ăsta începe o piesă lentă, iar când mă întorc, toată lumea era în picioare. Închipuindu’mi că, precum la români se desfăşoară ceva ‘dansul mirilor’ sau altfel de obicei, nu am intrat imediat, ci am aşteptat să termine. Culmea, mai urmează tot o melodie lentă, tot cu toată populaţiunea în picioare. După ce gată ei. intru şi eu, şi evident o întreb pe a mea ce se întâmplă mai devreme.

Aflu cu oarece stupoare că se intonase Imnul Ungariei şi ceva imn cu ţinutu’ secuiesc. Ce legătură aveau ăstea două cu nunta, nu am putut pricepe, şi cum am ceva înclinaţii patriotice, am simţit nevoia imediată să aplic un iokotopingheri din întoarcere cu capu’ unui bozgor.

Mai mult, de ceva vreme ascultăm ca nişte oi docile cum bozgorii vor autonomie teritorială, pe pământul pentru care strămoşii noştrii şi’au vărsat sângele. Io zic să le dăm autonomie. Le dăm cele trei judeţe, îi excludem din UE, să intre singuri înapoi dacă îs în stare. Punem grăniceri înarmaţi puternic la frontiera cu ei. Taxăm orice intră şi iese de la ei la sânge, de ex: 500 ron pentru o persoană, 1000 pentru un autoturism, 2000 pentru o maşină de transport marfă, 5000 pentru un avion, ş.a.m.d. Punem apometru pe toate apele care intră la ei, iar la ieşire debitmetru pentru rezidurile lor. Aş vrea să se numească Bozgoria. Oricum Ungaria e ocupat deja. Apoi deportăm acolo toţi bozgorii. Şi pe Băsescu. El l’a decorat pe Laslo Tokes, un promotor al autonomiei, cu Ordinul Steaua României, deci să meargă spre pula mea amândoi de mânuţă.

Cu Marko Bela aş vrea să o dau parte’n parte pe Ardeal. Sunt convins că dacă l’aş avea în faţă mi’aş aminti toate schemele văzute în filmele cu Jean Norris Schwarzenegger Lee Chan, da oricum l’aş omorî încet şi dureros. Aşa, cam ca în seria SAW. Dacă tot nu le dăm autonomie aş propune adunarea bozgorilor şi eutanasierea lor; nu sunt de acord cu eutanasierea câinilor, da cu a bozgorilor aş fi.

Am şi o dedicaţie pentru ei:

Să ştiţi că nu mă interesează comentariile despre rasism, intoleranţă şi alte faze de genu’, pentru că dacă aş fi rasist sau intolerant nu aş iubi o unguroaică, aşa că bozgorii să se abţină, că cu ajutoru’ IP’ului vă pot afla adresele şi am la servici în dotare o puşcă destul de performantă şi pot face rost şi de muniţie, dacă înţelegeţi aluzia mea fină.

Author: Florin RUSANU

Responsabil cu împins aeru' pe talentirosit.ro şi heităr profesionist. Genul care nu se ferește de cuvinte și te evacuează de urgență din balonu' tău de săpun.

2 thoughts on “Ungurii şi autonomia”

  1. Nici eu nu puteam să îmi exprim mai bine dispreţul pentru a 3a categorie, respectiv “bozgorii”. Din punctul meu de vedere ei nu vor obţine niciodată autonomie, iar românii niciodata nu vor face ceea ce este de făcut pentru a le înlătura mândriile astea patriotice..

Scrie un comentariu: