Visul unei nopţi de vară

Unul voia să fie înscăunat la guvern, celălalt la preşedinţie. Primul s-a trezit peste noapte un prim-ministru cu alură de plagiator (după cum spun nenorociţii ăştia din presă), al doilea, peste weekend, şef de stat…de stat pe scaun, speră mulţi din popor. Speră foarte mulţi.

Dar Popeye cel Mânios n-a stat deoparte. A afişat o atitudine degajată. A stat frumos în banca din parlament. Ştia el ceva. Ştia că domnii de la Curte nu-l lasă la greu. Şi nu l-au lăsat. Şi ordonanţa referendumului a fost ejectată în afara constituţionalului. Doar că legiuitorii sunt în vacanţă. Vă daţi seama, nu pot să renunţe săracii oameni la biletele cumpărate cu multă trudă pentru nişte umile staţiuni din Costa Rica, Brazilia sau mai puţin îndepărtatele emirate.

Şi vom avea un referendum mai mult sau mai puţin constituţional. Şi oamenii vor spune că am scăpat de nişte tâlhari, dar au venit alţii. Iar Popeye va aduna încă o dată munţi şi munţi de simpatie. Iar cei doi înscăunaţi nu vor mai ţopăi de bucurie ca-n celebra noapte…nu asta de vară, din titlu. Zic de aia de iarnă, de-acum trei ierni.

Iar eu, fără să-mi fi exprimat vreodată opţiunile electorale, văd cum unii care au stat ani buni în canicula opoziţiei îşi potolesc setea de putere într-un stil caracteristic vechii găşti. Ba chiar dau semne c-ar putea să-i întreacă. Cum naiba să numeşti preşedinte de senat o persoană care a lipsit la 94% din şedinţe îmi depăşeşte capacitatea de înţelegere. Cum naiba pot unii papiţoi să spună despre o astfel de persoană că este un om politic de admirat e incompatibil cu bunul simţ şi logica normalului. E incompatibil cu moralitatea şi deontologia profesională pe care o simulează.

Iar toate astea nu mă determină decât să merg la vot pe 29, ceea ce ar trebui să faceţi şi voi. Pentru că o palmă dată la timpul ei ne scuteşte de opt ani de chin.

 

One thought on “Visul unei nopţi de vară”

Scrie un comentariu: